Alemdağ Cd. Bulgurlu Mh. No:100
Üsküdar/İstanbul




Sarı Noktanın Zarı (Epiretinal Membran)

Sarı Noktanın Zarı(Epiretinal Membran)

Sarı noktanın zarı nedir?

Epiretinal membran olarak adlandırılan sarı noktanın zarı, sarı noktanın üstünü örten yarı saydam bir zardır. Çoğunlukla tek başına görülür ve gözün yaşlanma sürecindeki anormalliklerden kaynaklanır. Ancak şeker hastalığı, retinanın damar hastalıkları ve üveit gibi başka göz hastalıkları ile birlikte görülebilir. 

Sarı nokta zarı olan hasta ne hisseder?

Erken aşamalarda çoğunlukla bu zar şikayete sebep olmaz ve retina muayenesi sırasında tesadüfen saptanır. Ancak zamanla zarın kalınlaşması ve büzüşmesi sonucunda zarın yapışık olduğu sarı noktada kırışıklık ve hasar meydana gelir. Bu durumda hastalar cisimleri bulanık, yamuk ve olduğundan büyük veya küçük görmeye başlarlar. 
   
Sarı nokta zarı tanısı nasıl konulur? 

Sarı nokta zarının tanısı retina muayenesi ve OCT denilen retinanın tomografisi ile konulur. 

Sarı nokta zarı ne zaman ve nasıl tedavi edilir?

Sarı noktanın zarı görmeyi etkilemeye başladığında cerrahi ile tedavi edilir. Vitrektomi olarak adlandırılan ameliyat sırasında zar sarı noktanın üzerinden soyulmaktadır.

Resim: Sağ gözünde sarı noktanın üstünde zar olan bir hastanın sol gözü görüntüyü normal görürken (soldaki resim), sağ gözü görüntünün ortasındaki cisimleri yamuk ve bulanık görür. (sağdaki resim)

   

Resim: Retina tomografisinde sarı noktada boşluklar (soldaki resim-yıldızlar) oluşmasına yol açmış olan zar (soldaki resim-ok) vitrektomi ameliyatı ile uzaklaştırıldıktan sonra sarı noktanın yapısının düzeldiği izlenmekte.