Alemdağ Cd. Bulgurlu Mh. No:100
Üsküdar/İstanbul




Gözün Yapısı ve Çalışması

Gözün Yapısı ve Çalışması

 

Gözün en önde yer alan ve saat camı şeklinde olan bölümü korneadır. Bu tabaka şeffaf olduğundan karşıdan bir göze bakıldığında korneanın arkasında yer alan ve renkli bölüm olan iris ve irisin ortasındaki göz bebeği (pupilla) görülür. İris bir fotoğraf makinasındaki diyafram gibi fazla ışınların göze girmesine engel olmaktadır. Göz bebeği de ortamdaki ışık miktarı ile orantılı olarak büyüyüp küçülerek görme için yeterli miktarda ışının göze girmesine olanak sağlamaktadır.
 Korneanın devamında gözün kabuğu olarak nitelendirebileceğimiz beyaz renkli sklera bulunur. Skleranın yüzeyi damarlı saydam bir zar olan konjoktiva ile örtülüdür. 
Kornea ve iris arasında ön odacık olarak adlandırılan boşluk bulunmaktadır. 

İrisin hemen arkasında göz merceği bulunur. Bu mercek iplik benzeri yapılarla gözün iç duvarına yapışıktır. Bu yapışma bölümünde yakın cisimleri görmemize yardımcı olan bir göz içi kası (silier kas-silier cisim) bulunur. Bu cisim aynı zamanda göz içi sıvısının salgılandığı bölümdür. Göz merceğinin arkasında kalan göz içi boşluğunun iç yüzünü retina tabakası örter ve bu boşluğunun içini jel yapıdaki vitreus doldurur. 

Göz nasıl çalışır?

Bir cismi görebilmemiz için görüntüsünün eski fotoğraf makinalarındaki filme benzetebileceğimiz retina üzerinde odaklanması gerekir. Bu odaklanma işlevi kornea ve göz merceğinin ışınları kırması sayesinde olur. 

Görme alanımızın ortasında yer alan cisimlerin görüntüleri retinanın ortasına, çevre cisimler ise çevre retinaya odaklanır. Retinanın  tam ortasında yer alan bölüm görme noktası veya sarı nokta olarak adlandırılır. Sarı noktada  retina özelleşmiş bir yapıya sahip olduğu için burada oluşan görüntüler retinanın diğer alanlarında oluşan görüntülere göre daha nettir. Bu nedenle görme alanının ortasındaki merkezi görme alanımızdaki cisimler çevre görme alanımızdaki cisimlere göre daha nettir.  Görme alanımızın ortasında yer alan bir yazıyı okuyabilirken çevre görme alanımızdaki yazıları okuyabilmek gözümüzü o yöne çevirerek görüntünün sarı nokta üzerine düşmesini sağlarız. Sarı nokta okuma ve yazma dışında yüzleri tanıma, araba kullanma için de gerekli olan olmazsa olmaz retina bölümümüzdür.

Sarı nokta ve retinanın diğer bölümlerinde oluşan görüntüler burada sinyallere dönüştürülür  ve  bu sinyaller görme siniri yoluyla beyindeki görme merkezine iletilir. Bu merkezde beyindeki diğer merkezlerle işbirliği içerisinde görüntüler tanınır. 

Resim: Gözün yapısı(soldaki ve ortadaki resim) ve retinanın yapısı (sağdaki resim) izlenmektedir.