Sarı Noktanın Deliği(Maküla Deliği)
Sarı nokta (Maküla) deliği nedir?
Maküla deliği retinanın ortasında yer alan sarı noktada meydana gelen boşluktur.
Sarı noktada delik neden gelişir?
Sarı nokta deliğinin ortaya çıkış sebebi tam olarak anlaşılmış değildir. Ancak her insanda ilerleyen yaşla birlikte retina yüzeyinden ayrılan vitreus jelinin bazı kişilerde problemli olarak ayrıştığı ve bu durumun sarı nokta deliğine yol açtığı düşünülmektedir.
Kimler risk altındadır?
Sarı nokta deliği daha çok 60-80 yaş arasındaki kadınları etkilemektedir ancak erkeklerde de görülebilmektedir.
Sarı noktasında deliği olan hasta ne hisseder?
Hastalar görüntünün ortasında siyah-gri bir leke, bulanık ve yamuk görmeden şikayet ederler. Müdahale edilmediğinde görme giderek kötüleşir.
Sarı noktanın deliği nasıl tedavi edilmektedir?
Maküla deliğinin tedavisi vitrektomi adı verilen cerrahi yöntem ile yapılır. Ameliyat sırasında deliğin kapanmasını sağlamak için, gözün içine zamanla kendi kendine gerileyen gaz konulur. Ameliyat sonrasında hastanın bir süre yüz üstü pozisyonda yatması, gözün içinde gaz kaldığı sürece uçağa binmemesi ve yüksek rakımlı yerlere çıkmaması gerekir.
Sarı noktasında deliğinde cerrahi zamanlama nasıl olmalı?
Erken müdahale ile görme açısından daha başarılı sonuçlar elde edilebildiği için cerrahi müdahale mümkün olduğunca erken yapılmalıdır.
Resim: Sol gözünde maküla deliği olan bir hastanın sağ gözü görüntüyü normal görürken (sağdaki resim) sol gözü görüntünün ortasında bulanıklık ve siyah alan görür (soldaki resim).
Resim: Retina fotoğrafında sarı noktada delik izlenmekte.
Resim 3: Retina tomografisnde maküla deliğinin (soldaki görüntü-ok) cerrahi müdahale sonrasında kapandığı (sağdaki görüntü) izlenmekte.