Alemdağ Cd. Bulgurlu Mh. No:100
Üsküdar/İstanbul




Retina Dekolmanı

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı nedir?

Retina dekolamanı retina tabakasının yerinden ayrılmasıdır. Retinanın ,beslenmesini sağlayan altındaki damar tabakadan ayrı kalması işlevinin bozulmasına ve zaman içerisinde retina hücrelerinde geri dönüşümsüz hasara yol açar.  Retina dekolmanının çeşitleri söz konusudur ancak en sık bir retina yırtığı neticesinde gelişen retina dekolmanları ile karşılaşmaktayız.

Retina yırtığı  ve retina dekolmanı nasıl gelişir? 

Yaşla birlikte her insanda gözün arka boşluğunu dolduran vitreus jeli  büzüşerek retina yüzeyinden ayrılır.  Ancak bazı kişilerde retina ile jel arasında sıkı yapışıklıklar söz konusu olduğundan ayrışma esnasında retinada yırtıklar oluşur.  Bu yırtıklardan göz içindeki sıvının retina altına geçmesi sonucunda retina yerinden ayrılır. 

Hangi hastalar retina yırtığı ve retina dekolmanı açısından risk altındadır?

  • Miyop hastalar
  • Ailede retina dekolmanı hikayesi olan kişiler
  • Göze şiddetli darbe alan kişiler
  • Sorunlu katarakt cerrahisi geçiren hastalar

Retina yırtığı ve dekolmanı oluştuğunda hasta ne hisseder? 

Işığa duyarlı bir tabaka olan retinanın vitreus tarafından çekiştirilmesi neticesinde hastalar şimşek çakması veya flaş patlaması şeklinde ışık hüzmeleri görür. 
Retinadaki yırtılma sırasında gözün içine dökülen hücreler hastaların görüntüsünün önünde yüzen lekeler oluşmasına sebep olabilir.Hastalar bunu kurum yağması şeklinde tarif etmektedir. 
Vitreus sıvısının retina altına girmeye başladığı yani retinanın ayrışmaya başladığı aşamada ise hastalar görme alanlarının kenarlarında  flu veya siyah alanlar fark ederler. 

Hasta göz hekimine ne zaman başvurmalıdır? 

Bu belirtilerin tek tek veya birlikte olması durumunda hastanın retinasının acil olarak damla damlatılarak muayene  edilmesi gerekmektedir. 

Retina yırtığı ve retina ayrılmasının tedavisi nasıl yapılır?

 Sadece yırtık varsa ve retina henüz ayrılmamış ise cerrahi müdahaleye gerek kalmadan  tedavi mümkün olabilmektedir. Yırtık ve deliklerin kenarlarının, lazer veya dondurma işlemi ile alttaki tabakalara yapıştırılması retina altına sıvı geçişini dolayısıyla retina dekolmanı gelişimini engelleyebilir.

Retina yerinden ayrılmış ise tedavisi cerrahidir. Retina yırtığında olduğu gibi retinanın yerinden ayrıldığı retina dekolmanında acil müdahale büyük önem taşımaktadır. Erken müdahale edilen hastalarda özellikle görme noktası henüz yerinden ayrılmamış ise görme açısından daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. 

Retina dekolmanı cerrahisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır? 

Retina dekolmanı cerrahisinde göz dışından ve veya göz içinden müdahale edilebilmektedir. Göz dışı müdahalelerde göz küresinin dışına dikilen implantlarla retinanın yerine oturması sağlanır. Göz içi müdahalelerde ise vitrektomi  adı verilen yöntem uygulanır. Vitrektomi ameliyatında vitre jeli uzaklaştırıldıktan sonra retina yerine oturtulur. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı gözün durumuna göre karar verilir. Bazı olgularda göz içi ve göz dışı yöntemlerin birlikte uygulanması da gerekebilir. 

Resim: Hastaların kurum yağması şeklinde tarif ettiği görme alanında yüzen cisimler.
 


 

Resim: Erken müdahale edilebildiğinde çok büyük yırtıklarda bile yırtık etrafına yapılan lazer ile retina dekolmanı gelişmesinin  ve cerrahi müdahale gerekliliğinin önüne geçilebilir.  
 


Resim : Görme noktasının tutulmadığı erken dönem retina dekolmanı  (soldaki resim) ve cerrahi müdahaleden sonra yatışan retina izlenmekte (sağdaki resim)