Alemdağ Cd. Bulgurlu Mh. No:100
Üsküdar/İstanbul




Göz Tansiyonu Nedir?

Göz Tansiyonu Nedir?

Göz tansiyonu hastalığı (Glokom) nedir?

Göz tansiyonu hastalığı veya tıbbi adı ile glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucunda görme sinirinde oluşan hasarlanmadır. 

Göz tansiyonunun çeşitleri var mıdır? 

Gözün yapısı, göz tansiyonunun ani ya da yavaş yavaş yükselmesi ve bu duruma yol açan başka bir göz hastalığı olup olmamasına bağlı olarak farklı göz tansiyonu çeşitleri vardır. Bunların arasında toplumda en sık rastlananı 40 yaşından sonra görülen başka bir göz hastalığının eşlik etmediği çeşididir. 

Hasta göz tansiyonunun yükseldiğini nasıl anlar?

En sık rastlanan glokom türünde göz tansiyonu yavaş yavaş yükseldiği için hasta görme sinirinde çok ileri seviye geri dönüşümsüz hasar olmadığı sürece durumunun farkına varmaz. Sanılanın aksine bu hastalarda göz tansiyonu ağrıya yol açmaz. Görme sinirinde ileri seviyede hasar olan hastalar ise görüntülerinin bazı alanlarında sabit olan bulanık veya siyah alanlar görürler. 

Retina Hastalıkları Göz tansiyonu yükselmesine yol açabilir mi? 

Bazı retina hastalıklarında göz tansiyonunda yükselme izlenebilir. Bu durumda hastaya yaklaşım genel glokom hastalarına yaklaşımdan farklılık göstermektedir. Retina hastalıkları arasında göz tansiyonu yükselmesini en fazla retinanın damar tıkanmalarında ve şeker hastalığının göze ileri derece hasar verdiği hastalarda görmekteyiz. Bu hastalar çoğunlukla göz tansiyonu çok yüksek seviyelere çıktığı için gözde ağrı hisseder. Bu tür hastalarda göz tansiyonu yüksekliğinin kontrol altına alınabilmesinde retina hastalığının tedavisi kritik önem taşımaktadır. 

Retina cerrahisi  geçiren ve özellikle ameliyatta silikon kullanılan hastalarda da göz tansiyonu yüksekliği oluşabilir. Bazı hastalarda ameliyattan sonra kullanılan kortikosteroid cinsi ilaçlara duyarlılık nedeniyle göz tansiyonu yükselebilir. Bu nedenle retina cerrahisi geçiren hastalarda da göz tansiyonu seviyelerinin takibi önem taşımaktadır. 

Göz tansiyonu takibinde neler yapılmaktadır?

Glokom takibinde sadece göz tansiyonu değerini izlemek yeterli değildir. Her göz için sağlıklı olan göz tansiyonu değeri farklılık gösterebilir. Bu nedenle göz tansiyonu değerinin yanında bu tansiyonun gözde oluşturduğu hasarın izlenmesi ve tansiyonun hasar oluşturmayacak seviyelere çekilmesi önemlidir. Takipte görme sinirinin görünümü, göz tomografisinde retinanın sinir tabakasının kalınlık ölçümleri ve görme alanı testindeki değişiklikler izlenmektedir. Retina hastalığı olan hastalarda glokom takibinde retina hasarlı olduğu için görme alanı testi güvenilir olmayabilir.

Glokom hastaları hangi sıklıkla göz doktoruna gitmelidir? 

Muayene aralıkları glokomun çeşidi ve kontrol altına alınma durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 

Glokom nasıl tedavi edilir?

Glokom çoğunlukla ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir ancak tansiyon yükselmesine yol açan bir hastalık varsa bu hastalığın tedavisi de önem taşımaktadır. İlaçlarla göz tansiyonu kontrol edilemeyen hastalarda cerrahi müdahale yapılması de gerekebilmektedir.

Göz tansiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Göz tansiyonu baskı sonucunda göz sinirinde harabiyete  yol açar ve son aşamada ışık hissinin bile kaybedildiği geri dönüşümsüz körlüğe sebebiyet verir.