Göz İçi Enjeksyonu Neden ve Nasıl Yapılır?
Bir ilacın gözün arka bölümüne istenilen dozda ulaşmasını sağlamanın en etkili yolu gözün içine iğne ile uygulanmasıdır. Bu uygulama gözün beyaz kısmı olan skleranın belirli bir bölgesinden yapılır. Uygulamadan önce göz uyuşturulur ve gözün içine mikrop girmesini engellemek için kapak cildi ve gözün yüzeyi mikrop öldürücü sıvılarla temizlenir. Uygulama sırasında hastanın belli bir yere bakması ve gözünü oynatmaması istenir. Uygulamadan sonra göz bir süreliğine bandajla kapatılabilir ve hastaya evde kullanması için damlalar verilebilir.
Hangi hastalıklarda göze iğne yapılır?
Göz içine iğne ile ilaç en sık sarı noktada sıvı toplanmasının olduğu “yaş çeşit yaşa bağlı sarı nokta hastalığı”, “şeker hastalığı”, “retinanın toplar damar tıkanması “ gibi hastalıklarda uygulanır. Bunların dışında göz içi enfeksiyonlarda veya üveit hastalarında da bu yöntemle ilaç uygulamaları yapılmaktadır.
Göze iğne yapmak riskli midir?
Göz içi iğne uygulamasının göz içi enfeksiyonu, göz içi kanaması, retina yırtılması ve retinanın yerinden ayrılması gibi riskleri vardır. Bu problemlerin erken tanınıp müdahalesi önemli olduğundan enjeksiyon uygulamasından sonra görmede kötüleşme, gözde kızarıklık ve ağrı hissettiğinizde zaman kaybetmeden hekiminizle temasa geçmeniz önemlidir.